BORGHI CHEMICALS POLAND sp. z o.o.

  • pl
  • en
  • de
  • it
  • ru
Powrót do listy

kwas octowy

Właściwości i zastosowanie

Kwas octowy - CH3COOH.
Kwas octowy - kwas etanowy- kwas metanokarboksylowy to związek organiczny z grupy kwasów karboksylowych,

Naturalny kwas, obecny w większości owoców. Jest wytwarzany podczas fermentacji bakteryjnej. Przemysłowo wytwarzany poprzez bakteryjną fermentację cukru, melasy lub alkoholu, lub syntezę chemiczną - z aldehydu octowego.

Właściwości:
Kwas octowy jest bezbarwną, żrącą cieczą, o ostrym zapachu octu. Łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu metylowym.
Ma właściwości higroskopijne.

Kwas octowy o stężeniu 50%, 80% ogranicza rozwój bakterii i drożdży, działanie przeciwbakteryjne wykazuje już
w stężeniu 0,5%, w stężeniu powyżej 5% - bakteriobójcze.
 

Zastosowanie:
W przemyśle spożywczym (E260) jest stosowany w produkcji marynat, serów topionych, sosów i sałatek.
Jest używany jako środek konserwujący przeciw bakteriom i grzybom, a także jako składnik zapachowy.

W garbarstwie - do garbowania skór, w przemyśle włókienniczym do farbowania.
W technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego.
W przemyśle chemicznym składnik środków czyszczących i dezynfekujących, w przemysłowym uzdatnianiu wody.

Transport i przechowywanie:
Kwas octowy jest substancją żrącą, łatwopalną – podlega przepisom o transporcie i przechowywaniu materiałów niebezpiecznych.

Podstawowe informacje o produkcie

Nazwa handlowa kwas octowy E 260
Nazwa w języku angielskim acetic acid
Rodzaje opakowań kanister a 25 kg, paletopojemnik a 1000 litr
Zapytaj o produkt
Created by SkyGroup Sp. z o.o.